- Matthijs van Nieuwkerk stopt na dit tv-seizoen met De Wereld Draait Door. Hij presenteerde de talkshow sinds 2005.
- Zijn vertrek komt niet onverwacht. Van Nieuwkerk hintte er de afgelopen tijd al meerdere keren op.
- De afgelopen jaren was er veel te doen over het salaris van de tv-presentator. Door een speciale constructie kan hij meer verdienen dan het toegestane maximum voor de publieke omroep.
- Van Nieuwkerk blijft bij BNNVARA. Hij heeft voor drie jaar bijgetekend en gaat een lange reeks zaterdagavondprogramma’s maken.
Matthijs van Nieuwkerk stopt met De Wereld Draait Door (DWDD). De tv-presentator maakt dit tv-seizoen nog wel af. Hij heeft voor drie jaar bijgetekend bij BNNVARA en gaat een lange reeks zaterdagavondprogramma’s maken. Wat voor programma dat wordt, is nog niet bekend.
De laatste DWDD-aflevering met de snel pratende presentator is op 27 maart.
Van Nieuwkerk begon in 2005 met de presentatie van DWDD. Hij presenteerde eerst afwisselend met Francisco van Jole, maar die stopte na enkele maanden. Claudia de Breij nam kort daarna de maandagavonden voor haar rekening, maar hield dat in 2008 na twee jaar voor gezien.
De 59-jarige presentator noemt DWDD “een weergaloos avontuur, waarin ik veel dromen heb zien uitkomen”. Hij wil het roer nog een keer omgooien. “We hebben in die dagelijkse drie kwartier televisie veel bedacht, veel gedurfd, veel voor mekaar gebokst. Ik hijs de zeilen.”
Het vertrek van Van Nieuwkerk bij DWDD komt niet onverwacht. Hij hintte er de afgelopen tijd al meerdere keren op. Zo zei de presentator vorig jaar zomer al in een interview met het tijdschrift Linda: “Ik heb het idee dat zoals er destijds een aantal redenen waren om bij DWDD te blijven, er nu een aantal redenen zijn om er in het voorjaar mee te stoppen.”
Van Nieuwkerk zit nu vijftien jaar bij het programma. "Dat is ook een mooie tijd, niet? Maar het belangrijkste is dat ik straks nog iets anders wil in mijn leven."
Gert-Jan Hox, directeur content van BNNVARA, is uiteraard blij dat Van Nieuwkerk blijft. "Vijftien jaar lang werkte hij met hart en ziel aan één van de grootste successen uit de vaderlandse televisiegeschiedenis. Onder zijn leiding vond het programma zichzelf keer op keer opnieuw uit en wist het kijkers steeds te verrassen, te boeien en te ontroeren. Ik ben ervan overtuigd dat hij daar een ijzersterk hoofdstuk aan toe gaat voegen op de zaterdagavond."
Van krantenman naar tv-presentator
Matthijs van Nieuwkerk begint in 1987 bij Het Parool, waar hij zich opwerkt van stukjes over sport, via de kunstredactie tot adjunct-hoofdredacteur en uiteindelijk hoofdredacteur. Dat doet hij met verve, de krant doet het goed. Sportliefhebber zal hij altijd blijven. Uitstapjes maakt hij bijvoorbeeld met Hard Gras, het voetbalmagazine waar ook Henk Spaan aan meewerkt. Op de radio presenteert hij het programma Opium.
Korte tijd staat hij aan het roer van de lokale zender AT5 waarna hij in 2002 overstapt naar Hilversum, om er netcoördinator van Nederland 3 te worden. Daar stopt hij ook al snel mee. Met Wilfried de Jong gaat hij het sportprogramma Holland Sport maken, met reportages en lange interviews.
Vijf jaar later pakt hij de presentatie van het dagelijkse programma De Wereld Draait Door over, nadat medepresentator Van Jole ermee ophoudt. Het steeds goedbekeken programma krijgt veel prijzen, waaronder de Gouden Televizier-Ring.
Van Nieuwkerk is verbaal behendig, vleiend en dwingend, concludeert in 2008 het genootschap Onze Taal. Zijn stijl is "gedistingeerd en nonchalant". 'Voor de goede orde’, ‘d’accord’, ‘een moment van grote glorie’ en ‘vanzelfsprekend' komen geregeld voorbij. Gasten spreekt hij charmerend aan op hun deskundigheid, bewindslieden noemt hij 'excellentie'.
Van Nieuwkerk weet zijn show steeds te vernieuwen, met thema-uitzendingen met wetenschappers, en schrijvers. Met Leo Blokhuis presenteert hij eind van het jaar de Popquiz à Go-Go en de Top 2000 à Go-Go.
Salaris van Van Nieuwkerk altijd omstreden
Al enige tijd gingen er geruchten over een overstap van Van Nieuwkerk naar de commerciëlen. RTL zou ooit 1 miljoen euro hebben geboden om de presentator los te weken. Maar Van Nieuwkerk bleef, ook al was zijn salaris bij de publieke omroep een omstreden punt.
Door een speciale constructie kan Van Nieuwkerk meer verdienen dan het toegestane maximum voor de publieke omroep (201.000 euro in 2020). DWDD wordt gemaakt door productiebedrijf MediaLane van voormalig DWDD-hoofdredacteur Dieuwke Wynia. MediaLane betaalt Van Nieuwkerk niet als presentator maar als formatontwikkelaar, waardoor hij meer kan verdienen dan een minister.
Mediadirecteur Gert-Jan Hox vindt hem dat dubbel en dwars waard. "Als je ziet wat Matthijs betekent voor de schatkist, wat hij binnenhaalt aan reclamegeld (via de STER). Hij heeft zijn eigen salaris al na twee weken DWDD terugverdiend. Zijn beloning is dus verre van marktconform", zei hij vorig jaar in een interview met het AD.
Lees meer over Matthijs van Nieuwkerk:
- Matthijs van Nieuwkerk kan veel meer verdienen dan is toegestaan bij de publieke omroep – mediaminister Slob wil wéér opheldering
- Mediadirecteur BNNVARA vreest Matthijs van Nieuwkerk kwijt te raken aan commerciële omroep en pleit voor uitzondering op salarisregels
- De Wereld Graait Door: de politiek valt wéér over de beloning van Matthijs van Nieuwkerk, maar het salaristrucje was al bekend
- Matthijs van Nieuwkerk kan lekker €580.000 per jaar blijven cashen bij de publieke omroep
- Zo kan Matthijs van Nieuwkerk toch blijven cashen bij de publieke omroep
- RTL bood Van Nieuwkerk miljoen